Litt om „tannbehandlingsskrekk“
Det er få som gleder seg å gå til tannlegen. Dette er vi klare over. Men det er noen som gruer seg slik at den unngår tannbehandling – av og til i mange år.
Det som hjelper oss behandlere er å vite om det! Da kan vi planlegge å ta hensyn til dette, vi tar oss god tid. Muligens vil du komme innom bare for å hilse på oss, for å bli bedre kjent?
Anke har kurset seg i behandling av redde pasienter og synes det er både spennende og givende.
Hvis vi ser at vi ikke kan gjennomføre en god tannbehandling pga angst så finnes det håp. Over hele landet har det blitt etablert såkalte „TOO-Teams“ (TOO står for tortur, overgrep og odontofobi) hvor en tannlege sammen med en psykolog skal hjelpe deg. Det nærmeste teamet vi har er i Tønsberg hvor du treffer Vibeke og Therese.
Når du bestemmer deg å komme i gang med „angstbehandlingen“ henviser Anke deg gjerne dit hvis vi ikke lykkes å gjennomføre behandlingen her. Du kan også henvende deg til Haugar Tannklinikk selv.
Når Therese og Vibeke er ferdige med sin del av behandlingen så henviser de tilbake til „paraplytannleger“. Når man har unngått tannbehandling i mange år så har man ofte ingen fast tannlege man går til. Paraplytannlegene er de som tar deg imot. Vi jobber tett sammen med TOO-Teamet.
Mer info finner du her:
Wikipedia om „tannbehandlingsskrekk“ (odontofobi)
Info fra Helsedirektoratet om TOO
Link til Vestfolds info-side om TOO
Her kan du laste ned en informasjonsbrosjyre fra TOO-teamet i Tønsberg
Mer om foreningen „Nofobi“
Tannimplantat
Med tannimplantater kan man erstatte tapte tenner og dette er en anerkjent behandlingsmetode. Det opereres inn en titianskrue hvor det festes en tann/bro på. Vi bruker på klinikken implantatsystemet fra markedsledende Nobel Biocare.
Hvorfor implantat?
Implantatbehandling gir en meget god prognose (+95%) for at implantat gror fast i benet. I utgangspunktet vil et implantat vare like lenge som øvrige tenner. Men det er vitenskapelig dokumentert at risiko for infeksjon og tidligere implantattap er høyere hos pasienter som røyker og som har periodontitt.
Alternativet til implantatbehandlingen er en bro festet på nabotenner. Ulempen med dette er at frisk tannsubstans på nabotenner må slipes ned. Dette innebærer risiko for biologiske komplikasjoner som karies og rotkanalbetennelse. Hvis man mangler flere tenner kan en løs protese i forskjellige utgaver være en annen behandingsmulighet.
Komplikasjoner
Implantatbehandling gir gode resultater over tid, men det kan skje at implantater ikke fester seg eller at de kan løsne pga bentap. Som i all annen medisinsk behandling er det flere biologiske faktorer som kan spille inn og som kan føre til et uheldig resultat. Tekniske komplikasjoner kan forekomme som løsning av skruen som fester kronen/broen til implantat, brudd i selve skruen og brudd i kronen. I meget sjeldne tilfeller kan selve implantatet også frakturere. Komplikasjoner kan forhindres med godt renhold og jevnlig kontroll hos tannlegen.
Kostnader
Implantatbehandling er en kostbar behandling som du helt eller delvis må betale selv. Trygdeetaten (Helfo) kan gi bidrag i en del tilfelle og derfor er det viktig at du gir oss så mye helseinformasjon som mulig.
Behandlingsforløp
Her følger en kort beskrivelse av behandlingsforløp. Inngrepet skjer under lokalbedøvelse. I løpet av de neste 1 -3 døgn etter innsetting av implantatet kan det forekomme noe hevelse og smerte. Alvorlige og omfattende komplikasjoner er uvanlig.
1. Implantatoperasjon:
Operasjonen tar mellom 1 og 2 timer og du får smertestillende tabletter før inngrepet.
2. Tilhelingsperioden
Stort sett benyttes en tilhelingstid på circa 3-4 måneder. Under tilhelingsperioden kan man benytte en midlertidig protese som kan tas ut og inn slik at tanntapet ikke er synlig.
3. Distansekobling
Her monteres en liten kobling på implantatet til å utforme tannkjøttet. Det gjøres et lite snitt i tannkjøttet for å koble distansen på som dette må gro til i 2 uker.
4. Det protetiske arbeidet
Arbeidet innledes med at det tas et avtrykk av tennene. Deretter følger 1 til 6 besøk til arbeidet er ferdig. I løpet av disse besøkene bestemmer pasienten og tannlegen utseende og form på den nye tannen.
Tannkjøttssykom
Tannkjøttssykdommer gir vanligvis ikke smerter og det er vanskelig å oppdage på egenhånd. Sykdomstegn kan være at det blør i tannkjøttet når du pusser tennene og at du har kanskje litt dårlig ånde. Årsaken til slik en betennelse er ofte tannsten og enhver av oss har tannstein, men noen har mer enn andre. Hvis man ikke fjerner tannsten oppstår det ofte en betennelse under tannkjøttet og denne kan etterhvert utvide seg og ramme festeapparatet rundt tennene. Da kaller man det for periodontitt eller pyrea.
Ofte ligger tannkjøttssykdommer i familien, men det er også andere komponenter som kan spille inn – for eksempel den daglige munnhygienen, stress, røyking og diabetes.
En betennelse i tannkjøttet kan behandles forholdsvis enkelt, men kjevebeinet som har gått tapt pga periodontitt vokser ikke igjen. Terapien her er å stoppe sykdommen og prøve å holde tilstanden som den er per i dag.
Med hjelp av bedøvelse er en tannkjøttbehandling smertefritt og vi har de beste hjelpemidlene for å bevare tennene dine lengst mulig.
Når man ikke pusser grundig nok blir belegg (=plakk) liggende rundt tenner og irriterer tannkjøttet. Etter flere dager blir belegg til tannsten. Det fører til blødning i tannkjøttet og ikke minst ubehaget. Når tannlegen eller tannpleieren fjerner tannstenen så forsvinner som regel blødningen og irritasjonen i tannkjøttet fullstendig.
Hvis man ikke fjerner tannsten (eller har f.eks arvelig disposisjon til det) kan betennelse utvide seg og ramme festeapparatet rundt tenner. Da kaller man det for periodontitt eller pyrea. Bakterieflora i munnen spiller også inn, derfor er den arvelige komponenten stor her, men også røyking har en svært ugunstig effekt på festeapparatet rundt tenner. Kjevebeinet som har gått tapt pga periodontitt vokser ikke igjen men terapien er å stoppe sykdommen og prøve å holde tilstanden som den er per i dag. Vi finner de beste hjelpemidlene som passer akkurat deg og dine tenner for å bevare dem lengst mulig.
Invisalign
„Usynlig“ regulering
Invisalign systemet kan rette opp i veldig mange typer bittfeil. Skinnene bytter man selv ca. hver uke, eventuelt hver 14. dag, og en må komme til kontroll til tannlegen ca hver 6. eller 8. uke. Skinnene skal vanligvis brukes 20-22 timer i døgnet og skal tas ut ved måltider og ved renhold av tennene. Behandlingstiden vil variere, men som regel varer den ca 4-6 mnd.