Odontofobi

Litt om „tannbehandlingsskrekk“

Det er få som gleder seg å gå til tannlegen. Dette er vi klare over. Men det er noen som gruer seg slik at den unngår tannbehandling – av og til i mange år.

Det som hjelper oss behandlere er å vite om det! Da kan vi planlegge å ta hensyn til dette, vi tar oss god tid. Muligens vil du komme innom bare for å hilse på oss, for å bli bedre kjent?

Anke har kurset seg i behandling av redde pasienter og synes det er både spennende og givende.

Hvis vi ser at vi ikke kan gjennomføre en god tannbehandling pga angst så finnes det håp. Over hele landet har det blitt etablert såkalte „TOO-Teams“ (TOO står for tortur, overgrep og odontofobi) hvor en tannlege sammen med en psykolog skal hjelpe deg. Det nærmeste teamet vi har er i Tønsberg hvor du treffer psykologen Therese Varvin Fredriksen, tannlegene Gro Monefeldt Winje og Anne Maurtvedt og tannhelsesekretærne dems.

Når du bestemmer deg å komme i gang med „angstbehandlingen“ henviser Anke deg gjerne dit hvis vi ikke lykkes å gjennomføre behandlingen her. Du kan også henvende deg til Haugar Tannklinikk selv.

Når Therese og Gro eller Anne er ferdige med sin del av behandlingen så henviser de tilbake til „tannbehandlingsteamet“ (tidligere kalt paraplytannleger). Når man har unngått tannbehandling i mange år så har man ofte ingen fast tannlege man går til. Teamene er de som tar deg imot. Vi jobber tett sammen med TOO-Teamet.

 

Mer info finner du her:

Wikipedia om „tannbehandlingsskrekk“ (odontofobi)
Info fra Helsedirektoratet om TOO
Link til Vestfold og Telemarks info-side om TOO
Her kan du laste ned en informasjonsbrosjyre fra TOO-teamet i Tønsberg
Mer om foreningen „Nofobi“